cannes'da neler oluyor #1


robert de niro'nun başkanlığındaki jüri üyeleri.
soldan sağa: jude law, yapımcı
nansun shi, norveçli gazateci-yazar linn ullmann, yönetmen olivier assayas, yönetmen johnnie to, robert de niro, uma thurman, yönetmen mahamet-saleh haroun ve martina gusman.


festival videolarını sizinle paylaşabilmek isterdim ancak şimdilik tek yapabildiğim linkleri söylemek olabilecek. mesela buraya tıkladığınız zaman 13 mayıs gününün highlight'ları ile karşılaşacaksınız. buraya tıkladığınızda ise 12 mayıs gününe, şu noktada ise kendinizi bir anda açılış seremonisinde bulacaksınız. festivalin web sitesini takip etmenizi de kesinlikle öneriyorum.


sondan başa gidecek olursak,


nanni moretti'nin habemus papam'ı çok beğenildi ve filmin başrol oyuncusu michel piccoli'ye en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandırması beklenildi. ben şahsen nanni moretti'yi seviyor ve bu ağlatırken gülümseten oyuncu/yönetmenin filmini heyecanla bekliyorum.

gus van sant'ın restless/huzursuz'u, guardian'ın çatal dilli, çok sevdiğim sinema yazarı peter bradshaw tarafından 'basit' bulundu, ne yazık ki.

bugün izlenecek filmlerden biri de festivalin yarışma dışı bölümünden pirates of the caribbean, haftaya vizyona girdiğinde izleme sabrını gösterebilecek miyim bilmiyorum çünkü çok karmaşık ve yorucu bulduğum bir seri...
festivalin ilk gününün en beğenilen filmi özelliğini taşıyan sleeping beauty/uyuyan güzel'in başrol oyuncusu emily browning de en iyi kadın oyuncu dalında bol bol anılan bir isim oldu.

bir başka ilgi çeken film de tilda swinton'ın başrolüde oynadığı, lynne ramsay imzalı 'we need to talk about kevin/ kevin hakkında konşmalıyız'. film gus van sant'ın 2003'teki festivalden altın palmiyeyle dönen filmi elephant'la aynı sularda yüzer gibi görünen bu film aslında bahsi geçen olayların diğer tarafına, yani aileye odaklanıyor. tilda swinton'ın mesafeli oyunculuğu ve lynne ramsay'in yönetici tavrı, filmin övülmeye doyulamayan yönleri.

şimdi de ilk dört günün önemli olaylarını resimlerle tanıyalım.


festivalin açılış filmi midnight in paris'in oyuncularından yıldızı aşırı derecede paramak üzere olan lea seydoux ve rachel mc adams, woody allen'ın yanında...


cannes geçitlerinden elde ettiğimiz en önemli bilgilerden biri de rachel mcadams & michael sheen romansı oldu.



filmin başrol oyuncuları rachael blake ve emily browning'e yönetmen julia leigh eşlik ediyor. sleeping beauty avustralya, melbourne'de geçiyor.


lynne ramsay'ın iskoç aksanına, yırtık şapkasına ve inci kolyesine bayıldım. filmi sabırsızlıkla beklememin bir başka sebebi daha oldular. işte böylesine sığ sularda yüzüyoruz bu sayfalarda...


we need to talk about kevin filminin yönetmen ve kadrosu. soldan sağa: californication dizisinde becca'nın erkek arkadaşı olarak hatırlayabileceğiniz ezra miller, tilda swinton, lynne ramsay ve emektar john c. reilly.


yeni bir çiftimiz daha mı var? gus van sant'ın restless'ının oyuncularından mia wasikowska'nın yanında gördüğünüz kişi filmin diğer başrol oyuncusu ve geçen sene kaybettiğimiz aktör dennis hopper'ın oğlu henry hopper.


maiwenn, polisse filminin yonetmeni. kendisi bayağı ilginç bir hikayeye sahip. leon filminin yönetmeni luc besson'dan, 17 yaşındayken bir çocuk sahibi olan maiwenn'in filmin (leon) başrolündeki 12 yaşındaki mathilda karakterine ilham verdiği söyleniyor. evet, kamera arkasında kalmak için fazlasıyla güzel...


habemus papam'ın oyuncuları margherita buy ve michel piccoli, ouncu/yönetmen nanni moretti'nin yanında.