27 mayıs, cannes, kazananlar


nanni moretti, ana jüri başkanı.

cannes film festivalinin kazananları dün belli oldu sevgili izleyiciler.

karısını öpen haneke'nin bu yumuşak tavırlarına şaşıran bir ben değilim sanıyorum ki.

altın palmiye'yi fazla bir sürprize yer bırakmadan kazanan michael haneke ve filmi l'amour/love/aşk oldu. gösterim gününden itibaren hakkında sadece iyi şeyler duyduğumuz filmi izlemek için sabırsızlanmamak elde değil.

matteo garrone/reality.

büyük ödül/grand prix'nin sahibi ise reality filmiyle matteo garrone oldu. italyan yönetmen başarısını jüri başkanı hemşerisi moretti'ye borçlu mudur dersiniz? insanın aklından geçmiyor değil. bir başka komplo teorisi de en iyi kısa film birincisi olan 'sessiz'in başrolünde oynayan belçim bilgin/erdoğan hakkında üretilebilir pekala. ama yapmayacağız tabii. sonuçta ödülü kazanan oyuncu değil yönetmen rezan yeşilbaş.



jürinin bir kısmını burada görebilrisiniz. diane kruger ve eteği iki sayılıyor.


ken loach da ufka kaldırmış başını.

en iyi yönetmen carlos reygadas ödülü post tenebras lux ile aldı.
ken loach jüri özel ödülünü the angel's share ile aldı. glasgow'da geçen film yönetmenin sinemasının tüm izlerini taşıyor.


en iyi senaryo ödülü cristian mungiu'nun olurken, filmi dupa dealuri/beyond the hills/tepelerin ardında (garip bir tesadüf!) filminin iki başrol oyuncusu cristina flutur ile cosmina stratan en iyi kadın oyuncu ödülünü aralarında paylaştılar.



en iyi erkek oyuncu ödülü yıllardır başarılı bir çok iskandinav ve avupa yapımında izlemiş olduğumuz mad mikkelsen'in oldu. mikkelsen ödülü jagten/the hunt/av filmindeki rolüyle aldı.


fazıl? sen misin?

camera d'or/altın kamera benh zeitlin'in oldu. filmi beasts of southern wild/vahşi güneyin canavarları (?) idi.

jüri başkanlığını tim roth'un yaptığı belirli bir bakış/un certain regard bölümünde ise büyük ödülü despues de lucia ile michel franco alırken, bu kategoride en iyi kadın oyuncu ödülü emilie dequenne/a perdre la raison ve suzanne clement/laurence anyways arasında paylaştırıdı. jüri özel ödülü ise croisette'te renkli kareler bırakan le grand soir ekibinin oldu. aida begic'in djeca/chlidren of sarajevo/saray bosna'nın çocukları filmi ise special distincton ödülünün sahibi oldu.

uzaktan da olsa izlemesi güzeldi seni cannes. seneye croisette'te sıra beklemek dileğiyle.