what maisie knew


what maisie knew, (arada kalan) henry james'in 1897 tarihli aynı adlı romanından uyarlama (olduğunu biliyor muydunuz?) ben bu bilgi üzerine boşanmanın tarihini araştırmaya karar verdim ve ta roma dönemine kadar gittiğini görünce şaşırtımdan küçük dilim yuttum gibi bir şey oldu.
filmin en büyük şanslarının başında tabii ki maisie rolündeki onata aprile. çocuk oyunculuğunu kimsenin gözüne sokmadan en sade haliyle yapıyor, işine bakıyor, vıcık vıcık sevimliliği oynamıyor velet.
ikinci çok önemli faktör çocuk oyuncunun gardırop seçimi. bunu ilk faktörün alt kümesi olarak da incelemek uygun olur tabii. sokakta filan görüp içimizi kaldıran o çocuk pembelerini, üzeri mommy, daddy ya da cutie pie strikes back tarzı çirkin baskılarla dolu hiçbir şeyi giymiyor maisie. ayağına daima büyük gelen botlarının güzelliği de cabası.
sanat yönetimi keza mükemmel. başta evler olmak üzere tüm mekanlar bir harika
alexander skarsgard kendisine teslim edilen cool yakışıklı rolünün altında resmen eğilmiş, bükülmüş. bir bez çantası eksikmiş. gerçek bir hipster'a dönüşmüş. sıkıntı, filmin sonuna gelene dek bu hipster'lıktan kıyafetleri dışında hiç esame okunmaması. sonra işte çocukken evlerinde monopoly oynanmazmış da onun yerine isviçreli bir doktorun yapıcılığı geliştiren oyunları oynanırmış da, o zaman anlıyoruz üst sınıftan bir ailenin evladı olduğunu lincoln'ın. 
film sıcacık, julianne moore ve steve coogan'ın plana girdikleri anlar dışında maisie'nin gerçek anne babası olarak. ama onlar da yola geliyor tabii, zaten işler yoluna girecek hissi filmin tümünde kendini hissettiriyor