başka bir sinema sonunda mümkün



aslında çok da başka değil, daha doğrusu eğer nesliniz yetiyorsa bizim alışkın olduğumuz bir şeyle karşı karşıyayız. beyoğlu beyoğlu sinemasının yaz şenliklerini hatırlayın. hani şarküteri'yi, code inconnu'yü defalarca izlemenize olanak sağlayan festival. son birkaç senedir yapılmayan. sinema severlerin alışkı oldukları bir durum daha...

başka sinema'nın farkı ise listesinde daha güncel filmleri barındıracak oluşu. vizyonun bağımsızlarını. festivallerde ne kadar beğenildiğini duyup, okuyup, ağzımızın sulandığı, fakat sonra bir mucize olup da vizyona girseler bile altı günden fazla salon masrafını karşılayamadıkları için gösterimden kalkmak zorunda kalan filmlerden bahsediyorum.

başka sinema girişi thomas vinterberg'in çok beğendiğim the hunt'ı, noah baumbach ve greta gerwig'in son aylarda belki de en keyif alarak izlediğim film olan frances ha'sı ve onur ünlü'nün sen aydınlatırsın geceyi'si ile yaptı. şu anda abdellatif kechiche'in mavi en sıcak renktir ve aslı özge'nin hayat boyu filmleri gösterimde. sen aydınlatırsın geceyi'yi yakalamak halen mümkün, sirada ise neil jordan'ın byzantium bir vampir hikayesi var. geçen istanbul film festivali'nde izleyip neil jordan'a yakıştırdığım, merakla izlediğim bir yapım olmuştu. aralık itibariyle nelerle karşılaşacağımız daha belli değil ama pek yakında öğreneceğimize şüphemiz yok.

başka sinema karibo & ababay vakfı ve m3 film dağıtım şirketinin ortak projeleri. beyoğlu beyoğlu sineması ise biz avrupa yakasındakilerin son kalesi. başka sinema'nın ankara'da bir, istanbul'da da üç şubesi bulunuyor ve filmler gün boyunca değişimli olarak oynuyor. yani vaktiniz varsa (ki benim artık var) bir günde arka arkaya üç film birden izlemeniz mümkün.

bu arada levent kültür merkezi, türsak olarak da bilinir, film seçkisine de bir göz atmanızı öneriyorum. yıllardır sessiz sedasız, hem de çoook uygun fiyatlara vizyon dışı gösterimlerine devam eden harika bir sistem. her hafta bir film ve sadece 5 lira, cuma geceleri filmin belki yönetmeni, belki görüntü yönetmeni gibi kamera arkasından kişilerle buluşma... daha ne olsun (şu an raşit çelikezer'in yazıp yönettiği 'can' oynamakta) ayrıntılı bilgi için bir web sitesi öneremiyorum, ama telefon numarası veriyorum, yazın: 212-325 73 71