berlin gunlukleri, 6

ellar coltrane, 5, boy(hood)
bugun ilk kez sadece 1 film izleyerek gecti.
ama ne film.
boyhood 12 yil suren yapim sureci gibi benim de ilk haberim oldugundan beri merak ederek beklediklerimdendi.



gun dogmadan once, gun batmadan ve geceyarisindan once filmleriyle kisiel tarihimde yeri buyuk richard linklater 2002'nin temmuz ayinda baslamis projeye.
boyhood/cocukluk'ta ellar coltrane, mason jr., (mason sr. rolunde linklater'in en yakin dostlarindan ethan hawke'u izliyoruz) 12 yil boyunca buyuyor, uzuyor, zayifliyor, obama kampanyasi yapiyor, camdan disari bakiyor, hayal kuruyor, akillaniyor, kiz arkadas ediniyor, universiteye gidiyor...
ellar coltrane 5 yasinda da, filmin sonlandigi 18 yasinda da kusursuz bir oyunculuk sergiliyor.
ama iyi oyunculuklar ellar'inkiyle sinirli sanmayin, ozellikle ablasini canlandiran, richard linklater'in gercek hayattaki kizi lorelei linklater samantha rolunde muthisti.
kuzudaki vicdan'in britney spears versiyonu gibi.
iki gun ust uste iki abla iki kardes, biri erzincan digeri texas'tan... atmosferler apayri olsa da delilik, naiflik ve saflik benzer boyutlarda.
linklater 12 yillik projeyi 163 dakikaya sigdirmis, kisalamaz miydi? evet belki, ama doya doya izlemeyi seviyorum sahsen, itiraz etmiyorum.
if'te de gosterilecek olan filmi listenize mutlaka alin.
ha bu arada, filmin yarisma bolumunde gosterildigini de ayrica hatirlatmak isterim. bu da demek oluyor ki ilk favorim meydanda. sadece film degil yonetmen ve oyuncularin da haklarinin yenmemesini umit ediyorum.
su cumleye tiklayip filmin ethan hawke disindaki buyuk baslarini tumunun hazir ve nazir oldugu basin toplantisini izleyebilirsiniz...

next on bugun neler izledim;
sabah: macondo, yarisma bolumunde cecen ve alman yapimi. sabah 09:00da olmasi yetisme ihtimalimi biraz zorlasa da sansimi deneyecegim, evden metroyla (metrolarla) postdamer'e gelmem yaklasik 40 dakika suruyor (ne yazik ki)
oglen: lea seydoux ve vincent cassel'li la belle et la bete var, yarismada degil ama merakim buyuk (gulen surat)
aksam: yarisma bolumunde bir uzak dogu filmi olan the little house

z'yi gorunce anliyorum ki mutfakta bir turk var!