everybody cannes cannes!

ruben ostlund'un the square filmi altın palmiye'yi kazandı

70. festival dün sonuçlandı.
haberler güzel.
heyecanlı.
izleyecek bir sürü güzel filmimiz oldu ama kimbilir ne zaman izleyeceğiz?
siz takipte olduğunuz sürece gerisi kolay.
70. yıl özel ödülü nicole kidman'a verildi. kidman geceye nashville'de olduğu için katılamadığını filan anlattı bir video yardımıyla. altın palmiye force majeure filmini çok sevdiğim isveçli ruben östlund'un oldu. filmde dominic west ve elisabeth moss da oynuyorlar. moss bu aralar hakkında en çok konuştuğum insan sanırım. the handmaid's tale ve yakında başlayacak olan, hatta ilk gösterimi de cannes'da yapılan ve hatta nicole kidman'ın da oynadığı top of the lake, china girl festivalin en çok beğenilen yapımlarından biri oldu.



bu yılın en önemli olaylarından biri de sofia coppola'nın tüm festival tarihinde ikinci kere en iyi yönetmen ödülünü kazanan ikinci kadın olması (sovyet yuliya solntseva aynı ödülü 1961'de the chronicle of flaming years ile almış). 'feminist bakış açısıyla bir yeniden çevrim' olan the beguiled coppola'nın favori kadın oyuncuları kirsten dunst ve elle fanning'in yanı sıra nicole kidman ve colin farrell'ı da içinde barındırıyor. bu ikiliden bahseder bahsetmez yine ikisinin birlikte rol aldıkları bir başka filme, en iyi senaryo ödülünün sahibine geçiyorum, killing of a sacred deer. alps, dogtooth ve lobster gibi olağanüstü (kelimenin tam anlamıyla) filmleriyle bizi birkaç senede bir aşırı büyüleyen yorgos lanthimos ödülü lynne ramsay ile paylaştı bu kategoride. ramsay'in bence mükemmel bir başlığa sahip olan filmi you were never really here ise başrolündeki joaquin phoenix'e en iyi erkek oyuncu ödülünü getirdi. phoenix şaşkındı tören sırasında. ramsay'in ismini nereden hatırlıyoruz diye soracak olursanız da we need to talk about kevin'i buraya böylece bırakmış olayım.



bir başka en şaşkın ise fatih akın'ın in the fade'indeki rolüyle en iyi kadın oyuncu seçilen diane kruger'dı. gerçekten hiç beklemediği belliydi, kazandıklarını öğrendiklerindeki heyecan ve neşeleri doğal, ilham vericiydi ikilinin. büyük ödülün sahibi, the returned ile tanıyabilebileceğiniz, eleştirmen favorisi robin castillo'nun 120 bpm'i oldu. film aynı zamanda fipresci, uluslararası eleştirmen birliği ödülüne de layık görüldü. jüri ödülü ise bu sene loveless ile katılan andrey zvyagintsev'in oldu. yönetmen 2014'te leviathan'la en iyi senaryo ödülünü kazanmış ve yabancı dilde en iyi film oscar'ınd aday olmuştu.



120 BPM ile büyük ödülü kazanan robin castillo, fipresci'nin de sahibi oldu

the square ile altın palmiye'yi kazanan ruben östlund gazetecileri selamlıyor

en iyi senaryo ödülü yorgos lanthimos (killing of a sacred deer) ve lynne ramsay (yo were never really here) paylaştılar.
fatih akın ve en iyi kadın oyuncu diane kruger'ın mutlulukları inanılmazdı. diane kruger kazandığına gerçekten çok şaşırdı.


you were never really here'deki rolüyle joaquin phenix en iyi erkek oyuncu ödülünün sahibi oldu 
jüri ve festivalin tüm galipleri