#istfilmfest38



şimdiiiiii!
yılın en güzel zamanı deyip duruyorum ya, listemi de paylaşmadan olmaz!
bu listenin bir dakikaya sığabilen minik bir kısmını dün sabah beyoğlu sineması'nda @bidakikada ile birlikte çektik ve çok da zevkli oldu fakat içimde kaldı söylemediklerim, önerip paylaşamadığım tüm filmler.

yarın izleyebileceğiniz videonun başında da belirttim zaten ama yeniden altını çizmek isterim, festivalde 175 uzun 10 kısa metraj film gösteriliyor. yani hepsine yetişmeniz elbette imkansız o yüzden derin nefes bol güneş :)
bol güneş kısmı da büyük yalan tabii festivalde karanlık salonlar are your best friends o yüzden bol vitamin alın ben genelde hastalanıyorum festival sonrası. bir de tabii bahara kanıyorum ince giyiniyorum sonra ısıtılmayan salonlarda üşüyorum falan, filan. 
festivalle yaşıt olmama rağmen bazı şeyleri hala öğrenemedim sevgili izleyiciler.




görülmüştür'ü görmeyi sonbaharda berkay ateş'le instyle için yaptığımız röportajdan beri heyecanla bekliyorum.
filmde berkay'ın yanı sıra saadet ışıl aksoy da rol alıyor ve serhat karaslan yönetiyor.

saf
saadet'li bir film daha! yönetmeni ali vatansever palm springs film festivali'nden özel mansiyon ödülüyle dönmüştü.

kız kardeşler
emin alper'in filmi berlinale ana yarışmasındaki ilk türk filmiydi uzun zamandan sonra, dikkatler üzerinde.

kardeşler
ömür atay'ın filmi prömiyerini karlovy vary'de yaptı ve adana altın koza'da iki erkek başrol oyuncusu aka. kardeşler, en iyi erkek oyuncu ödülünü paylaştılar aralarında.



festivalin en cezbedici başlıklarından bu. kubrick sinemasını büyük perdede izlemeye yetişemeyen bir nesil olarak kaçırılmayacak fırsat. the shining'in extended, yani uzun veriyonu göstereceklerini de duyurdular dün, değmeyin keyfimize. yönetmenin erken dönem filmlerinden iştahımı en çok açan da tabii lolita.


festivalin en popüler başlıkları galalarda bir araya geliyor. hollywood'u en yakından takip eden film seçkisi diyebiliriz.

claire denis'den high life'ın başrollerinde robert pattinson ve juliette binoche  rol alıyorlar. evde izleyemem dikkatim dağılır gibime geliyor en çok da bu yüzden listemde.

ralph fiennes'ın hem yönetip hem oynadığı beyaz karga-the white crow ünlü balet rudolf nureyev in hayatını anlatıyor ve en merak ettiklerimden.

neil jordan'dan greta. neil jordan'ı severim (the crying game, interview with the vampire). isabelle huppert ve chloe grace moretz'in başrollerde, film de gerilimli. chloe hakkında nihai kararımı verebilmiş değilim, akıllı kız, ama tarzını henüz bulamadı.

karyn kusama'dan (netflix'te the invitation isimli filmine yalnızca bir tık uzaklıktasınız) destroyer. nicole kidman
tüm dönüşümüne rağmen oscar'a aday olamadı, biliyorsunuz böyle roller ödül getirir. 

gloria bell'de julianne moore ve john turturro başrolledeler, film ise şilili yönetmen sebastian lelio'nun 2013 yapımı gloria'sının amerikan versiyonu. her iki oyuncu da eminim iyilerdir. lelio'nun orijinal filmi hem çok sevilmiş hem de yönetmen geçen yıl a fantastic woman ile oscar'ı almıştı yabancı dilde en iyi film dalında.

grace a dieu, yüzleşme françois ozon'un son filmi ve katolik rahiplerin çocuk tacizleri konusunu işleyen film berlin'den jüri büyük ödülüyle döndü. 


ilgimi ennnn çok çeken, içinden film seçmekte en zorladığım liste bu.

piranhalar-claudio giovannesi
berlin en iyi senaryo

bay jones-agniezka holland
james norton var başrolünde. happy valley. kıyak geçmem o yüzden.

eş anlamlılar-nadav lapid
altn ayı-berlinale


this changes everything/bu her şeyi değiştirir hollywood'daki cinsiyet eşitsizliğini sorgulayan bir belgesel. meryl streep, reese witherspoon, cate blanchett'tan tutun da geena davis, gillian anderson ve natalie portman'a kadar hollywood'un genç yaşlı tüm emektarları anlatıcısı filmin.

daha önce izlemediğim bernardo bertolucci'den konformist,
liliana cavani’den charlotte rampling’li gece bekçisi
uluslararası yarışma jüri başkanı lynne ramsay ilk uzun metrajı ratcahtcher
memory, alien filminin fikir babası, bu belgesel de ilgi çekici...
rosemary's baby'yi de büyük salonda izlemenin keyfine bu festivalde varabilirsiniz dilerseniz.

#antidepresan
louis garrel'in yönetmen koltuğunda oturduğu film sadık bir adam'ın başrollerinde laetitia casta, gerçek hayattaki kocası garrel (neeeeyyy) ve lily rose depp rol alıyorlar.
yeni yılın kutlu olsun, colin burstead de izleyesim gelenler arasında. ingiliz olmasından dolayı radarıma girdi.

notlar...
film.iksv.org'dan geri kalan tüm detayları öğrenebilirsiniz. tüm başlıkların altına link sakladım size ayrıca hadi yine iyisiniz.
öğrenciyseniz hafta için gündüz seansları yalnızca 2 tl normal vatandaşa ise 10 tl. tabii o 2 tllik biletler sınırlı sayıdaymış o yüzden koşun. okulu kırmak için film festivalinden daha iyi bir bahane de düşünemiyorum zaten.
bunların dışındaki tüm seanslar ve hafta sonları 25 tl. cinemaximumlarda avengerslara harcadığınız paraların yanında hala az. 
hangi salonlar diğer hangi filmler ve çizelgeyi görmek için tık tık.
biletler lale kartınız yoksa 23 mart cumartesi'den itibaren satışta. o yüzden acele ediniz kararlarınızı vermekte ve bilet bulamadıklarınıza alternatif düşünmekte.