dakika dakika 95. oscar gecesi

en iyi film: EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE

2:38 ekran başındayım. kahvemi yaptım. saatimi 2.45'e kurmuştum ama 'çeşitli' gürültüler uyandırdı, ve biraz kırmızı (şampanya rengi bu sene, dünyanın her yerinden başak burçları kızgın, gecenin başından daha lekeli yerler, ama bana daha aydınlık ve şık göründü) halıdan da zarar gelmez, havaya girelim. 

ne oyunculuğu ne de şarkılarıyla beni hiçbir zaman yeterince heyecanlandıramamış janelle monae'yle giriyorum törene. güzel bir enerjisi var sanırım...?...
brian tyree henry karşımda şimdi de işlemeli gömleği ve ceketiyle. büyük fanıyım. #causeway'le en iyi yardımcı erkek oyuncu kategorisinde aday ama kazanma şansı oldukça düşük.
şu son aylarda neredeyse sürekli aynı isimlerin kazandığını gördük, bu gece bu anlamda tatlı sürprizlere açığım... (ah benim masum kelebeğim, nasıl da inançlı, ümit dolu gecenin bu ilk saatlerinde)

kimmel'ın açılış monoloğunu şimdi izliyorum. 6:45. hepimize iyi haftalar diliyorum ayrıca.

ooo arkadan bir adet cate blanchett göründü, yeni bir elbise giymiş bu defa, eskilerden birini yeniden değelendirmektense. fazla zorlamamış mavi kapalı yaka drapeli bir üst ve siyah deniz kızı satensi etek. ama çok güzel görünüyor. saç makyaj exquisite. louis vuitton'muş, hayret.

link sıkıntısı yaşandı! bir de baktım tören başlamış, neyse ki hemen yeni bir link daha buldum. jimmy kimmel'ın monoloğunu kaçırmayı istemezdim açıkçası. neyse yarın youtube'dan filan başını da izleriz (bakınız ki koydum ve izledik bile, en güzel yeri sonu bence bu arada, naatu naatu dansçılarının onu alıp götürdükleri kısım yani).
emily blunt ve the rock sahnedeler. 
en iyi animasyon filmi; guillermo del toro's pinocchio (kazananı duymadan yazıyorum bunu, çünkü biliyoruz ki şaşırmayacağız) 

pro7'den izlediğimiz için reklamlar da almanca :) ama bu da değişmek üzere sanırım... (değişti)
troy kotsur ve ariana debose sahnedeler. sonucunu en önemsediğim kategorilerden biri. bakalım ne olacak...
en iyi yardımcı erkek oyuncu; ke huy quan, everything everywhere all at once
sürprizsiz başladık, öyle de devam ediyoruz. filmin en zorlama adaylığı buydu bence ne yazık ki, en sevdiğim indiana jones filminde oynamış olması ve yeniden iş bulduğu için sevinmem gerekmiyor illa da. evet, this is the american dream. thank you for having me back iyiydi. neyse, tebrikler canım.
aynı ikili yine sahnede...
en iyi yardımcı kadın oyuncu; jamie lee curtis, everything everywhere all at once
angela bassett'ın yüzü bir karış, kazanmaya bu kadar yaklaşmışken haklı tabii! yine reklamcılık kazandı, yine popülerlik kazandı! biliyorduk, biliyordum.

en iyi şarkı adaylarından tell it like a woman filminden applause'u seslendiriyor sofia carson. iğrenç. sorry not sorry. sinirliyim de biraz şu an o yüzden böyle ergen gbi iğrenç yazdım. asıl söylemek istediğim sıkıcı, anlamsız ve sıradan olduğuydu.

tar tanıtımı izliyoruz şimdi. en iyi film adaylarını böyle aralara katmalarını seviyorum. 
kahvemi tazelesem iyi olacak...

riz ahmed ve questlove sahnedeler, riz'in elleri ne kadar büyük! eeaao'nun sosis ellerine benziyo.
en iyi belgesel; navalny, daniel roher
en iyi kısa film; an irish goodbye, tom berkeley, ross white. filmlerinin yıldızı james martin'in doğum gününü kutladılar sahnede tüm salonla bilrikte, down sendromlu. tebrikler.

michael b. jordan ve jonathan majors sahnedeler, creed hayranlarını mutlu edecek espriler yapıyorlar.
en iyi sinematografi; all quiet on the western front, james friend

ya vallahi sanırsınız yıl 2001 ve internetten film izlemeye çalışıyoruz, öyle berbat bir izleme kalitesi. daha hiçbir kabul konuşmasını kesintisiz izleyebilmiş değilim. çok yazık.

david byrne ve stephanie hsu sahnede, en iyi şarkı adaylarından this is a life'ı seslendiriyorlar sosis parmaklarıyla. yine ara veriyoruz.

dünya güzeli jennifer connelly ve ağzı bozuk samuel l. jackson sahnedeler. saçlar makyajlar konumuz, ve kazanan:
en iyi saç ve makyaj; the whale, adrien morot, judy chin, annemarie bradley

margot robbie ve morgan freeman sahnedeler. tuhaf bi ikili. morgan saçlarını kazıtmış. bir de eldiven takıyor, fark ve  sebebini merak edenler için: 2008'de geçirdiği trafik kazasının ardından kompres için hala takması gerekiyormuş. margot'nun elbisesi nefes almasını engelliyor sanıyorum. saçı makyajı mis. warner bros stüdyolarının 100. yılını mı kutladı onlar? peki o zaman. son link çalışıyo ama bu sefer de kalite çok düşük, olsun, nazar değmesin diye dokunmuyorum. kanımdaki kafein seviyesi de ekstra gerdi beni herhalde. only murders reklamı izlemek de güzel be! amerikan reklamları izlemeyi seviyorum, bir süre sonra onlar da kendilerini tekrar etmeye başlıyor ama olsun.
jenny the cüce donkey sahnede! colin farrell'ın mutluluğunu görmeniz gerekiyordu! bulur gösteririm sonra inşallah! ay çok tatlı deliricem! (buldum.)
paul dano ve julia louis dreyfus sahnedeler.
en iyi kostüm, black panther: wakanda forever, ruth carter
ben burda everything everywhere'den de bir çıkış bekliyordum. neyse ki angela bassett'ın öcünü aldılar. üüf annesini kaybetmiş geçen hafta carter, 'chadwick, anneme iyi bak cennette,' dedi. ağlatmayaydın iyiydi ruth kardeşim. ikinci kez oscar kazanan ilk siyah olma ünvanını da elde etti carter.

bu performans izlenir, rrr'dan naatu naatu! :) muhteşem dans! oha yani. başka bir şarkının kazanma ihtimali olmamalı bence bu arada. (admin lady gaga'nın performansını izledikten sonra fikrini değiştirecekti, az sonra)

eva longoria sahnede, the academy museum'u tanıtıyorlar. bir daha gitmek kısmet olursa los angeles'a ziyaretlerine gideriz. yanında da müzenin müdürü filan herhalde bir kadın var bilemiyorum çünkü o esnada gözümü hırs bürüdü ve görüntü kalitesini yükseltmeyi denerken birkaç dakika daha kaybettim.
salma hayek pinault ve antonio banderas sahnedeler. çok önemli bir kategorimiz:
yabancı dilde en iyi film (en iyi uluslararası film); all quiet on the western front, almanya
yine savaş kazandı ehe ehe ehe...
pedro pascal ve elizabeth olsen sahnedeler! the last of us'ın ilk sezonunun final bölümünün yayınlandığı bu saatlerde elbette oscar sahnesinde olacaktı.
en iyi kısa belgesel; the elephant whisperers, kartiki gonsalves, guneet monga / netflix'te izlenebilir.
en iyi kısa animasyon; the boy, the mole, the fox and the horse, charlie mackesy, matthew freud
lady gaga sahnede, top gun: maverick için yazdığı hold my hand'i seslendirecek. bu gece sahneye çıkmayacağı söylenmişti ama geldi. henüz birkaç gün önce defilesi yapılan sonbahar kış 23 versace'sini çıkarıp rengi solmuş bir tişört ve yırtık jean geçirmiş üzerine. sesim yeter diyor, haksız da sayılmaz. biraz da zayıflamış sanki bu arada... naatu naatu ve bunun arasındayım. riri de aday biliyorsunuz. gaga kazanırsa shallow'dan sonra bu ikinci oscar'ı olacak. ayakta alkışlanıyor. alkışlanır.
hugh grant ve andie mcdowell sahnedeler. birbirlerine bakıp gülümsediler. grant nemlendirici kullanmanın önemini vurguladı, 'bir bana bakın bir de andie'ye,' diyerek kendi görünümünü bir testis torbasına benzetti.
en iyi prodüksiyon tasarımı; all quiet on the western front, christian m goldbeck, ernestine hipper
john cho ve mindy kaling sahnedeler. favorim babylon ama, bakalım...
en iyi müzik; all quiet on the western front, volker bertelmann
haklı bir kazanım, neredeyse jaws'unki kadar basit birkaç notayla büyük gerginlik yaratmayı başarmış ne de olsa. en iyi film de buna gider mi dersiniz? (gitmedi.)

acıktım.
elizabeth banks ve cocaine bear sahnedeler. bu filmi izlemek için bayağı sabırsızım ('çıldırmış ayı' diye çevirmişler, 31 mart'ta vizyonda) bu kadını çok seviyorum. ödülü de avatar'dan başkasının almamasını diliyorum, bakalım...
en iyi görsel efekt; avatar: the way of water, joe letteri, richard baneham, eric saindon, daniel barrett
jimmy kimmel müthiş bir espriyle çıkageldi, 'visual effects after party at cgi fridays'. yarın sabah atilla'ya bunu söylemem gerekecek. neyse, rihanna sahneye çıkmak üzere, danai gurira tarafından takdim edildi. koltuğumuzda şöyle bir doğrulalım. lift me up'ı chadwick boseman'ın anısına yazmışlar, black panther wakanda forever için. riri çok güzel görünüyor. bunda da herkes ayağa kalktı.
florence pugh ve andrew garfield sahnedeler, senaryolara geldi sıra. hadi bakalım.
en iyi orijinal senaryo; everything everywhere all ay once, daniel scheinert, daniel kwan
 
uuuu en iyi uyarlama senaryo; women talking, sarah polley
ben bu filmi izlemeye üşenmedim, biraz uyukladım, ama nihayetinde beğendim. tebrik ediyorum.

en iyi şarkı; naatu naatu, rrr, m.m. keeravani, chandrabose
internet gitti ve geriden geliyorum, literally zamanı durdurmayı öğrendim diyebiliriz.
john travolta in memoriam segmentini ve lenny kravitz'i takdim etti. sesi çatırdadı, güzel bir sunumdu diyebiliriz. hepimizin aklında tek bir isim vardı tabii travolta'yı görünce, o da olivia newton john. hopelessly devoted' olduklarımız dedi... ah kalbim.
zoe saldana ve sigourney weaver sahnedeler.
en iyi kurgu; everything everywhere all at once, paul rogers
dünyanın en yakışıklı kurgucusu sanıyorum. allah sevdiğine bağışlasın, yani karısına, onu da gördük, pek tatlı bir şeydi. maşallah.
idris elba ve nicole kidman sahnedeler. komiklik yapmayan sunucuları sevmiyorum. prompterda yazanları kuru kuru okumak hatta bazen onu bile yapamamak üzere sahneye çıkan star izlemek istemiyorum ben. mersi.
en iyi yönetmen(ler), daniels! everything everywhere all at once! wow.
en iyi film yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. tabii all quiet on the wester front şaşırtmacası olmazsa...
jessica chastain ve halle berry sahnedeler. en iyi kadın ve erkek oyunculara geldi sıra... gecenin en heyecanlı anı sanırım, en iyi filmden bile daha çok.
en iyi erkek oyuncu; brendan fraser, the whale
ok. isteksizce başladım the whale'i izlemeye. ama karşımda kendine acımak yerine hayata gülümseyerek bakan bir performans görünce fikrim değişti.
en iyi kadın oyuncu; michelle yeoh, everything everywhere all at once.
ya bakın şimdi bu olmadı ya. cate'in hakkıydı. küstüm.
neden prenses gibi giyinmiş ayrıca onu da anlamadım.
şahane bi kavuşma anı! 
harrison ford sahnede, hırıldıyor.
en iyi film; EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE

şöyle bir kıssadan hisse:
Everything Everywhere All at Once: 7
All Quiet on the Western Front: 4
The Whale: 2
Avatar: The Way of Water: 1
Black Panther: Wakanda Forever: 1
The Boy, the Mole, the Fox and the Horse: 1
The Elephant Whisperers: 1
Guillermo del Toro’s Pinocchio: 1
An Irish Goodbye: 1
Navalny: 1
RRR: 1
Top Gun: Maverick: 1
Women Talking: 1
K A Z A N A N L A R  T A M  L İ S T E
EN İYİ FİLM
All Quiet on the Western Front
Avatar: The Way of Water
The Banshees of Inisherin
Elvis
KAZANAN Everything Everywhere All at Once
The Fabelmans
Tar
Top Gun: Maverick
Triangle of Sadness
Women Talking

EN İYİ YÖNETMEN
Martin McDonagh (“The Banshees of Inisherin”) 
KAZANAN Daniel Kwan, Daniel Scheinert (“Everything Everywhere All at Once”) 
Steven Spielberg (“The Fabelmans”) 
Todd Field (“Tár”) 
Ruben Östlund (“Triangle of Sadness”) 

EN İYİ KADIN OYUNCU
Cate Blanchett (“Tár”) 
Ana de Armas (“Blonde”) 
Andrea Riseborough (“To Leslie”)
Michelle Williams (“The Fabelmans”) 
KAZANAN Michelle Yeoh (“Everything Everywhere All at Once”) 

EN İYİ ERKEK OYUNCU
Austin Butler (“Elvis”) 
Colin Farrell (“The Banshees of Inisherin”) 
KAZANAN Brendan Fraser (“The Whale”) 
Paul Mescal (“Aftersun”) 
Bill Nighy (“Living”) 

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
Angela Bassett (“Black Panther: Wakanda Forever”) 
Hong Chau (“The Whale”) 
Kerry Condon (“The Banshees of Inisherin”) 
KAZANAN Jamie Lee Curtis (“Everything Everywhere All at Once”) 
Stephanie Hsu (“Everything Everywhere All at Once”) 

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
Brendan Gleeson (“The Banshees of Inisherin”) 
Brian Tyree Henry (“Causeway”) 
Judd Hirsch (“The Fabelmans”)
Barry Keoghan (“The Banshees of Inisherin”) 
KAZANAN Ke Huy Quan (“Everything Everywhere All at Once”) 

YABANCI DİLDE EN İYİ FİLM
KAZANDI “All Quiet on the Western Front” (Germany) 
“Argentina, 1985” (Argentina) 
“Close” (Belgium)
“EO” (Poland) 
“The Quiet Girl” (Ireland)

EN İYİ UYARLAMA SENARYO
“All Quiet on the Western Front” (Netflix)   
“Glass Onion: A Knives Out Mystery” (Netflix)  
“Living” (Sony Pictures Classics) 
“Top Gun: Maverick” (Paramount Pictures) 
KAZANAN “Women Talking” (MGM/United Artists Releasing) 

EN İYİ ORİJİNAL SENARYO
“The Banshees of Inisherin” (Searchlight Pictures)  
KAZANAN “Everything Everywhere All at Once” (A24)  
“The Fabelmans” (Universal Pictures)  
“Tár” (Focus Features)  
“Triangle of Sadness” (Neon)  “An Irish Goodbye” (Floodlight Pictures) 

EN İYİ BELGESEL
“All That Breathes”
“All the Beauty and the Bloodshed”
“Fire of Love”
“A House Made of Splinters”
KAZANAN “Navalny” 

EN İYİ KISA BELGESEL
KAZANAN “The Elephant Whisperers” (Netflix) 
“Haulout”
“How Do You Measure a Year?” (Jay Rosenblatt Films) 
“The Martha Mitchell Effect” (Netflix) 
“Stranger at the Gate”

EN İYİ ANİMASYON
KAZANAN “Guillermo del Toro’s Pinocchio” (Netflix) 
“Marcel the Shell With Shoes On” (A24) 
“Puss in Boots: The Last Wish” (DreamWorks Animation) 
“The Sea Beast” (Netflix) 
“Turning Red” (Pixar) 

EN İYİ KISA ANİMASYON
KAZANAN “The Boy, the Mole, the Fox, and the Horse” (Apple TV+) 
“The Flying Sailor” 
“Ice Merchants” 
“My Year of Dicks” 
“An Ostrich Told Me the World Is Fake and I Think I Believe It” 

KOSTÜM
“Babylon” (Paramount Pictures) 
KAZANAN “Black Panther: Wakanda Forever” (Marvel Studios) 
“Elvis” (Warner Bros) 
“Everything Everywhere All at Once” (A24) 
“Mrs. Harris Goes to Paris” (Focus Features) 

EN İYİ KISA FİLM
KAZANAN “An Irish Goodbye” (Floodlight Pictures) 
“Ivalu” (M&M Productions) 
“Le Pupille” (Disney+) 
“Night Ride”
“The Red Suitcase” (Cynefilms) 

SAÇ & MAKYAJ
“All Quiet on the Western Front” (Netflix) 
“The Batman” (Warner Bros.) 
“Black Panther: Wakanda Forever” (Marvel Studios)
“Elvis” (Warner Bros.) 
KAZANDI “The Whale” (A24) 

MÜZİK
KAZANAN “All Quiet on the Western Front”  
“Babylon”  
“The Banshees of Inisherin”
“Everything Everywhere All at Once”
“The Fabelmans”  

SES
“All Quiet on the Western Front” (Netflix) 
“Avatar: The Way of Water” (20th Century Studios) 
“The Batman” (Warner Bros.) 
“Elvis” (Warner Bros.) 
KAZANAN “Top Gun: Maverick” (Paramount Pictures) 

SİNEMATOGRAFİ
KAZANAN “All Quiet on the Western Front” (Netflix)   
“Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths” (Netflix) 
“Elvis” (Warner Bros.) 
“Empire of Light” (Searchlight Pictures) 
“Tár” (Focus Features) 

KURGU
“The Banshees of Inisherin” (Searchlight Pictures) 
“Elvis” (Warner Bros.) 
KAZANAN “Everything Everywhere All at Once” (A24) 
“Tár”
“Top Gun: Maverick” (Paramount) 

ŞARKI
“Applause” from “Tell It Like a Woman”
“Hold My Hand” from “Top Gun: Maverick”   
“Lift Me Up” from “Black Panther: Wakanda Forever”   
KAZANAN “Naatu Naatu” from “RRR”   
“This Is a Life” from “Everything Everywhere All at Once” 

PRODÜKSİYON TASARIMI
KAZANAN “All Quiet on the Western Front” (Netflix) 
“Avatar: The Way of Water” (20th Century Studios) 
“Babylon” (Paramount Pictures) 
“Elvis” (Warner Bros) 
“The Fabelmans” (Universal Pictures) 

GÖRSEL EFEKT
“All Quiet on the Western Front” (Netflix) 
KAZANAN “Avatar: The Way of Water” (20th Century Studios) 
“The Batman” (Warner Bros.) 
“Black Panther: Wakanda Forever” (Marvel Studios) 
“Top Gun: Maverick” (Paramount Pictures) Austin Butler (“Elvis”)