BİR LİSTE: ULUSLARARASI AYVALIK FİLM FESTİVALİ, 2023

afiş tasarımı erdem yılmaz'a, eser ayvalık'ta yaşayan sanatçı tunca'ya ait.

ayvalık film festivali bu yıl 14-19 eylül tarihleri arasında düzenleniyor. çok enfes bir program var.
programı buradan ve festivalin instagram sayfasından inceleyebilirsiniz, bu yazıda ise benim öne çıkanlarımı bulacaksınız :)

çizelgemi oluşturmaya çabalarken zor dakikalar geçirmekteyim...
'her filmi izleyemezsin, deniz!’ hatırlatmasını yapmam gerekiyor kendime sürekli.
almanya’nın yabancı dilde oscar aday adayı, ilker çatak’ın  öğretmenler odası’ndan mı vazgeçeyim, aki kaurismaki’nin sararmış yapraklarından mı! benden böyle seçimler yapmamı bekleyemezsiniz! (iki filmin çakıştığı bir seans yok ama demek en çok izlemek istediklerim bu ikisiymiş ki hislerimi onlar üzerinden anlatmayı seçtim... değişik) sonuçta bu iki film olmasa da birbiriyle çakışan bazı başlıklar ne yazık ki var ve bir tercih yapmam gerekecek. benden her şeyi isteyin ama tercih yapmamı asla, dedi bir başak üstü terazi...

kim mihri
daha önce kaçırdığıma üzülüp, ah geceler sensiz geceler diye ağladıklarım: geçen yıl antalya’da en iyi belgesel ödülünü alan berna gençalp’in kim mihri ve; bu yıl istanbul film festivali’nin açık ara galibi ayşe polat’ın kör noktada’sını kaçırmayı hiç istemiyorum mesela bu sefer.

monster-canavar,  koreeda hirokazu
izlemek için aşırı sabırsızlandığım festival çıkışları: bu yıl cannes’da altın palmiye’yi kazanan koreeda hirokazu’nun kaibutsu-canavar’ı;
yine altın palmiye adaylarından ken loach’ın the old oak-umudunu kaybetme’si;
ve kaurismaki'nin jüri özel ödülünü kazanan fallen leaves-sararmış yapraklar’ını bu kategoride yeniden hatırlatayım. 
nanni moretti’nin il sol dell’avvenire-güzel günler’i de yine izlemek istediklerim arasında. 
johnny depp ve oyuncu-yönetmen maiwenn’i bir araya getiren cannes’ın açılış filmi jeanne du barry de yine ayvalık seçkisi içinde.
2022’de venedik’te jüri özel ödülünü kazaan jafar panahi’nin no bears-ayı yok'u ve
jean-luc godard’ın 1963 yapımı le mepris-nefret’inin yenilenmiş bir kopyası da gösterilecek ve listemdeler.

düet
daha önce gördüğüm için, 'yaşasın yerine başka bir film izleyebileceğim, ama siz kaçırmayın!’ diye de bir listem var, o da şöyle sıralanıyor: 
christian petzold’dan bende yönetmenin tüm filmlerini izleme isteğini uyandıran ve yolu da yarıladığım afire-kızıl gökyüzü;
selcen ergun’un prömiyerini geçen yılki toronto film festivali’nde yapan, altın portakal’da merve dizdar’a en iyi kadın oyuncu ödülünü getiren kar ve ayı’sı;
idil akkuş ve ekin ilkbağ’ın beni çok duygulandıran ve bir o kadar da sinirlendiren düet belgeseli; 
belmin söylemez’in ayna ayna’sı, 
fikret reyhan’ın istanbul film festivali’nde alper çankaya’ya en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandıran cam perde’si;
ve geçen yılki antalya film festivali’nin en iyi filmi, benim de çok sevdiğim özcan alper’in karanlık gece’si.

may december, todd haynes, natalie portman & julianne moore
festivalin açılış filmine de yetişmeyi gerçekten çok istiyorum, todd haynes’in başrollerinde julianne moore ve natalie portman’ı bir araya getiren may december-skandalın peşinde. bu haynes ve moore’un; safe, far from heaven, i’m not there ve wonderstruck’tan sonra birlikte çektikleri beşinci film olma özelliğini de taşıyor ayrıca.

fırat özeler’in ömer kavur belgeseli kavur da festivalin öne çıkanlarından. festivalde kavur’un kırık bir aşk hikayesi filmi de gösterilecek, bu arada mubi’de çok güzel bir ömer kavur seçkisi olduğunu da hatırlatmak isterim.

bulabileceğinizi hatırlatmak isterim her türlü ayrıntılı bilgi için.
biletler 8 eylül'de satışta.