frasier

frasier'ın başrollerinden birinde de jack russell terrier olan eddie oynuyor

friends (ah friends), the ofice, how i met your mother, parks and recreation'ları defalarca döndükten, cheers'i neredeyse tamamlayıp, yıllar sonra yeniden scrubs'ı baştan sona hatmettikten sonra yeni bir yemek sırası-uyku öncesi yarım saatliğine 'sarmaya' ihtiyacım vardı. 

frasier'ın ismi yıllar içinde birkaç kez geçse de herhangi bir platformda bulunmamasından dolayı çok iyi bildiklerimin tekrar turlarını yapmayı tercih ettmiştim açıkçası. fakat bu sefer kararımı vermiş olacağım ki kendim de çok farkında olmadan, başlayıverdik.

bu itirafımsı yazıyı yazmaya karar vermemin sebebi de bu 1993'te başlayan diziye kendimi ne kadar hızlı kaptırdığıma kendimin de şaşırmış olması. (ah şu kendim.)

1993 yılında başlayan frasier tam 11 sezon boyunca devam etmiş. kısa ve komik bir şeyler izlemeye karar verirken uzun soluklu olması da dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardan.

reboot'u kısaca özetlemek gerekirse; bir kongre için oğlu frederick'in (freddy)
yaşadığı boston'a geri dönen frasier, oğlunun hayatına dahil olmaya çalışır. bir yandan da harvard'dan eski okul arkadaşlarıyla takılır ve sanıyorum öğretim görevlisi olmayı dener ama sanıyorum, çünkü izlemiyorum aşağıda da belirttiğim gibi.

şimdilerde frasier'ın bir de yeniden sürümü-reboot'u yayınlanmaya başladı, hatta iki diziyi paralel olarak izlemeyi düşünüyordum ama orijinali aklımı öyle bir aldı ki hemen boşverdim. yeni versiyonda tabii ne daphne moon, ne niles crane (en çok tepkiyi çeken de niles'ı canlandıran pierce'ın kadroda olmaması. tekrar niles karakterine bürünmek istemediğini açıklamış aktör, parasını da tasarruflu kullandıysa demek bunca yıldır!) ne de babaları martin crane var, hatta dizi martin'in ölümünün ardından frasier'ın bir kongre için yeniden boston'a gitmesiyle başlıyor. 2018'de yitirdiğimiz john mahoney'yi de anma fırsatını kaçırmak istemem bu esnada. allah rahmet eylesin.

frasier, 1984 yılında ilk olarak karşımıza cheers dizisinde diziye ismini veren barın müdavimlerinden biri olarak çıkmıştı. önce bir spin-off ardından da reboot sahibi olan ilk aktör olabilir mi acaba kelsey grammer buna da ayrıca bir bakmak gerek!

1993 yılında yayın hayatına başlayan ve 2004'te final yapan frasier ise; psikiyatr frasier crane'in lilith'le boşanmasının ardından seattle'a taşnmasını, bir radyo programına başlamasını ve kalçasından vurulduğu için emekliye ayrılan polis babası martin, onun muhteşem köpeği eddie, babasının bakıcısı daphne moon'la ve kardeşi niles crane'in sık sık ziyaret ettiği, çok zevkli döşenmiş seattle manzaralı evinde birlikte yaşamaya başlamasıyla gelişen olayları anlatıyor. 

frasier crane'in sam malone'un bir ayrılıp bir barıştığı sevgilisi diane chambers'la bir dönem nişanlanmaları, daha sonra kendisi gibi bir psikiyatr olan lilith sternin'le evliliği, o evlilikten olan oğlu frederick hep cheers'den takip eden hikaye örgüleri. lilith rolündeki bebe neuwirth zaten dizinin düzenli konuk oyuncularından.

niles, roz, frasier, daphne, martin & eddie

frasier'ın yakınında en çok gördüğümüz isimler ise kardeşi niles ve prodüktörü roz doyle. niles'ın evli olduğu maris karakteriyle sanırım hiç karşılaşmayacağız. onu bir türlü bize göstermemeleri ve bunun için neredeyse her bölüm uydurdukları absürt bahaneler de diziyi çok sevdiriyor bana.

mesleklerinden ötürü insan türünü çok iyi çözümlediğini düşünen bu iki snob erkek kardeşin sürekli olarak yanılmaları, ama bu olayın sizi bir izleyici olarak utandıracak şekilde gerçekleşmemesi de senaryonun başarılarından. roz'un da frasier'ın ukalalıklarıyla başetme şekli, kendini asla küçük düşürmeden onu idare edişi, single bir kadın olarak hayattaki duruşu ve ilişkileri, kariyeri, yine dizinin zamana baş kaldırabilmesindeki başlıca sebepler bence. roz'la birlikte dizide izlediğimiz tüm kadınlar karakterli ve kendi ayaklarının üstünde duran kimseye boyun eğmeyen tipler zaten.

dizinin başarısı tabii ki başta kelsey grammer olmak üzere oyuncularının sayesinde: martin crane, john mahoney; niles crane, david hyde pierce; daphne moon, jane leeves; roz doyle, peri gilpin ve eddie, moose.

eddie & martin, ağlicam şu an gerçekten'

ah eddie! sana bir paragraf ayırmam gerekiyor eddie! gerçekten ben hayatımda böyle bir köpek oyuncu daha görmedim! tipinin aşırı sevimli olması bir yana dizide gerçekten bir rolü var ve o rolü yapıyor! umarım ve eminim çok güzel bir hayatı olmuştur set dışında da 2006 yaşında vefat eden moose'un!

çeşitli bahanelerle; çeşitli dertleri, arzuları, takıntıları, defoları ve elbette cazibeleri olan insanları bir araya toplamakla iyi dizi yapılamıyor. hele de aşırı hızlanan bu zamanlarda ve 'cancel' kültüründe değişen hassasiyetlere karşı durabilmek çok zor. ikinci sezonun ortalarına geldiğim şu günlerde ise, frasier'ın bu testleri alnının akıyla geçtiğini rahatlıkla söyleyebilirim. 

iki baş karakterin kendilerini çok sofistike zevklere sahip bireyler olarak tanımlamaları, ilim irfan insanı olmalarından da kaynaklı bir durum bu belki de. hemen hemen her bölüm biz sıradan insanların katına inmeleri gerektiği, gerek babaları gerek yanlarında çalışan daphne ve roz gibi karakterler sayesinde yüzlerine bir tokat gibi çarpıyor ve dizinin dinamiğini de en çok bu kontrast oluşturuyor zaten.

eğer bir arayıştaysanız ve hele de kalbimizin bayağı bir kırık, boynumuzun bükük olduğu bu günlerde yeniden friends izlemek istemiyorsanız, evinizde frasier'a bir yer açmanızı tüm kalbimle öneririm.

-deniz, kasım 2023