turbo çikleti vs. tatil kitabı


seyfi teoman, 1977-2012.


seyfi teoman'ı üç hafta süren yaşam mücadelesinin ardından bu geçtiğimiz salı günü kaybettik.

trt 1, yönetmen kaza geçirdiği gün ilk uzun metrajlı filmi tatil kitabı'nı yayınlamıştı. çok ayıplamıştım. kanalın reyting uğruna giriştiği acımasız bir çırpınış olduğunu düşünmüştüm, hala da inancım bu yönde.

teoman'ın ölüm haberini alıp büyük hayal kırıklığına (bizim büyük çaresizliğimiz'e atıfta bulunmamak çok zor) uğradığımız bu hafta da mubi'de gösterime çıktı tatil kitabı. bu sefer hislerim farklı yönde. çünkü artık umudumuzu yitirdiğimiz günlere girdik.


başroldeki tayfun günay başarılı olduğu kadar sevimli de. taner birsel ise 'amca' rolünde her zaman olduğu gibi çok inandırıcı.

tatil kitabı, yönetmeninin çokça umut vadettiğini kanıtlar nitelikte, fakat türk sinemasının sık sık içine düştüğü aynı tutuk hallerden de nasibini almakta.
bizim büyük çaresizliğimiz ise belki de bu suskunlukları romanın yazarı barış bıçakçı'nın sözleriyle doldurduğundan, benim son yıllarda izlediğim türk filmleri arasından samimiyeti ve dinamizliyle hemen sıyrılıveren bir yapımdı.

işte en çok da bu yüzden, seyfi teoman'ın ne güzel işler yapacağını hissedip göremeyecek olmak çok acı. söyleyecek söz ise yok...


sessizce gidiverdin buralardan seyfi teoman, bizim büyük kaybımızsın.