critics choice tv 2021



yeni yılın ilk ödül töreni, yani tören görebilecek miyiz bilemiyorum ama-en azından adaylıkları karşımızda. bu bile bir heyecan katıyor monoton yaşamlarımıza! en çok adaylığa sahip network netflix oldu yine, ardından hbo geliyor. ozark ve the crown altışar adaylıkla en çok kazanma ve kaybetme şansı olan iki yapım. onların arkasından en iddialı gelen de lovecraft country beş adaylıkla. izlediniz mi merak ediyorum lovecraft'ı? beşer adaylığa sahip diğer diziler de mrs america, what we do in the shadows ve schitt's creek. tören 7 martta gerçekleşecek ve yine taye diggs tarafından sunulacak. critics choice film adayları ise 7 şubat'ta duyurulacak. şu an altın küre'nin akıbeti belli değil amy poehler ve tina fey'in sunuyor olmaları dışında, ne tarih ne aday. normalde çoktan verilmişti bile ödüller... hey gidi hey. buyrun şöyle de bakalım neler yumurtlamışım sizlere görelim. :)


DİZİ-DRAM-şu aşağıda gördüğünüz dizilerin hepsini izledim, perry mason dışında. onu izlemediğimi de dün hatırladım, ama dün bir de his dark materials'ı izlemediğimi hatırlamıştım ve seçimimi ondan yana kullandım hemen başladım ikinci sezona. iyi de başladı, sanki aradan hiç bir yıl geçmemiş gibi hissettim karmaşık sayılabilecek bir senaryosu olmasına rağmen. neyse, konumuza dönelim. favorim? the mandalorian çok yüksek bitti bu sezon, the crown tozunu attı ortalığın, ozark hep çok iyi, this is us aynı şekilde. lovecraft country dram kategorisinde ne arıyor bilemiyorum, ama komedi de değil, fantastik dizi için ayrı bir turnuva düzenlensin ve orada the mandalorian'la çıkacakları ringten nakavt edilerek insin. güzel bir denemeydi diye düşünebiliyorum onun için yalnızca. better call saul da çıtayı her daim yükseltenlerden. the good fight'ın adını burada görmek ise benim gibi bir diane lockhart hayranı için mutluluk verici. ama ödülü alabileceğini sanmıyorum pandemiye yenik düşen dördüncü sezonuyla. oyum the crown'a gidiyor. ha bir de şunu eklemek istiyorum, üçüncü sezonunu daha izleyemediğimizden burada yok, succession eğer yayınlanabilmiş olsaydı bu kategorideki diğer dizilerin esamesi okunmazdı, şükretsinler yani pandemiye.

Better Call Saul (AMC)
The Crown (Netflix)
The Good Fight (CBS All Access)
Lovecraft Country (HBO)
The Mandalorian (Disney+)
Ozark (Netflix)
Perry Mason (HBO)
This Is Us (NBC)


EN İYİ ERKEK OYUNCU-DRAM-perry mason'ı partlatmak için matthew rhys'e gidebilir bu ödül, ki kendisi hep iyidir ne yapsa inandırır, bkz. the americans, brothers and sisters... bob odenkirk bir sürpriz yapar mı neden olmasın. josh o'connor ve kambur prens charles'ı da hiç fena değillerdi. ozark'ı çok seven biri olarak jason bateman'ı da yok sayamam. görünmez adamı çok iyi oynuyor. sterling k. brown this is us'ın başından bu yana hep favori ve buna bir itirazım yok, yalnızca this is us benim için the crown ile aynı kategoride değerlendirebileceğim bir dizi değil o yüzden oyunculuk dalındaki çekişmelerde benim favorilerim asla burdan olamıyor. jonathan majors da yüreğimde yer eden bir performans sergilemedi açıkçası, ama bunda da diziye bayılmamış olmam etken gösterilebilir elbette. sonuç? bateman ve odenkirk arası bir yerlerdeyim. ama netflix ödülü o'connor'a verdirir gibi de hissediyorum. ve buna da pek itirazım yok.

Jason Bateman – Ozark (Netflix)
Sterling K. Brown – This Is Us (NBC)
Jonathan Majors – Lovecraft Country (HBO)
Josh O’Connor – The Crown (Netflix)
Bob Odenkirk – Better Call Saul (AMC)
Matthew Rhys – Perry Mason (HBO)


EN İYİ KADIN OYUNCU-DRAM-burada hala claire danes'in adını görmek adayları kontrol etme isteği uyandırıyor bende. homeland'in hala listelerde olması gerçekten şaşırtıcı. laura linney her zaman her rölüyle ödül almasını onaylayacağım bir isim, izlemeden oy veririm öylesine. jurnee smollet'in bacakları ve rujunun ödül almasını isterim, dizinin kostüm departmanının da aynı şekilde (lovecraft country'den bahsediyorum). olivia colman aynı linney gibi, hep birinci. ama işte kalbimin birincisi, o esprili o ironik tavrıyla, aşırı iyi çalışan kafası ve donald sutherland'in kadın versiyonu ihtişamıyla her daim baranski, baranski, baranski!

Christine Baranski – The Good Fight (CBS All Access)
Olivia Colman – The Crown (Netflix)
Emma Corrin – The Crown (Netflix)
Claire Danes – Homeland (Showtime)
Laura Linney – Ozark (Netflix)
Jurnee Smollett – Lovecraft Country (HBO)


EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU-DRAM-burada bir adet favorim var o da ozark'ın tom pelphrey'si. yakışıklı olduğu için değil yok hayır bakın gerçekten diyorum...

Jonathan Banks – Better Call Saul (AMC)
Justin Hartley – This Is Us (NBC)
John Lithgow – Perry Mason (HBO)
Tobias Menzies – The Crown (Netflix)
Tom Pelphrey – Ozark (Netflix)
Michael K. Williams – Lovecraft Country (HBO)


EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU-DRAM-cynthia erivo bir şekilde bir ödül kazanacak bunu kafalarına koydular ve açıkçası itirazım da yok. the outsider'da da gayet başarılıydı. fakat bence kazanacak kişi yine ozark'tan geliyor: janet mc teer.

Gillian Anderson – The Crown (Netflix)
Cynthia Erivo – The Outsider (HBO)
Julia Garner – Ozark (Netflix)
Janet McTeer – Ozark (Netflix)
Wunmi Mosaku – Lovecraft Country (HBO)
Rhea Seehorn – Better Call Saul (AMC)


EN İYİ DİZİ-KOMEDİ-işte en zorlandığım. nasıl seçebilirim ki bunların arasından? pen15? ramy? schitt's creek? ted lasso? the flight attendant ikinci sezon onayını aldı, hbomax konuya biraz ilgi çekmeyi isteyebilir bunun kampanyasını güçlü tutar diye düşünüyorum. better things bu sezon hiç görmediği ilgiyi gördü ki başından beri takibinde olduğum ve çok sevdiğim bir dizi, lakin son sezonunu biraz uçarı bulduğumu ve arada kopup gittiğini de itiraf etmem gerekir. pen15'in ikinci yarısını ne zaman izleyeceğimizi bilmiyorum ama ilk sezon kadar vurup geçirdi bana açıkçası yani favorim o diyebilirim kolaylıkla ama bu noktada da devreye ramy giriyor. ramy komediyle dramı mükemmelen harmanlamayı bu sezon da sürdürdü kalitesini hiç düşürmeden. fakat komedi gibi komedi diyebileceğimiz, klasik anlamda bir espri tufanı olan, oyuncularına çok bel bağlayan bir diğer dizimiz de elbette schitt's creek. emmy'lerdeki rekorlara koşan başarısı da göz önünde bulundurulduğunda ödülü onun alacağını tahmin etmek güç değil. bu noktada geçen yıl ödülü hangi dizinin aldığına baktım ve fleabag'in schitt's creek ve pen15 de dahil olmak üzere herkesi yıkıp geçtiğini gördüm şaşıramayarak. sonuç? kalbimden geçen pen15 ama kazanacağını düşündüğüm schitt's creek. 
ps: tüm bunların yanı sıra bir de what we do in the shadows gerçeği var. natasia demetriou ile ben stath lets flats'de tanıştım tam anlamıyla ve bu ekranda gördüğüm en komik şeylerden biri kendisi. 

Better Things (FX)
The Flight Attendant (HBO Max)
Mom (CBS)
PEN15 (Hulu)
Ramy (Hulu)
Schitt’s Creek (Pop)
Ted Lasso (Apple TV+)
What We Do in the Shadows (FX)


EN İYİ  ERKEK OYUNCU-KOMEDİ-brockmire izliyor musunuz? izleyin bence. hank azaria gerçekten çok iyi. the great ismini ancak nicholas hoult ile yazdırabilmiş listelere, komikti gerçekten orada, enerjisi doğru yerdeydi ancak ben diziyi bitiremedim pek çok sebepten, neyse o konuya tekrar girmeyeceğim zaten belki bir gün bitiririm de. burda ben oyumu ruhumu sainleştirdiği ve iyi bir insan olduğu ve ayrıca yakın zamanda karısı tarafından bırakıldığını düşündüğüm başak kardeşim jason sudeikis'ten yana kullanmak istiyorum. ted lasso bu sene bana en iyi gelen dizilerdendi. böyle iyi karkterler ödüllendirilsin yani en azından 2020 dizilerinde böyle bir kural olsun mesela, şaka tabii, gönüller hep serserilikten yana ama ted lasso gerçekten gün ışığı gibi bir adamdı.

Hank Azaria – Brockmire (IFC)
Matt Berry – What We Do in the Shadows (FX)
Nicholas Hoult – The Great (Hulu)
Eugene Levy – Schitt’s Creek (Pop)
Jason Sudeikis – Ted Lasso (Apple TV+)
Ramy Youssef – Ramy (Hulu)


EN İYİ  KADIN OYUNCU-KOMEDİ-natasia demetriou diyorum. lütfen izleyin çok komik içten gelen bi komik, yalnız tabii aynı listede catherine o'hara da olunca işi zor. schitt's creek bu listelere veda etmeden komedi kategorisinde diğer herkesin işi zor eğri oturup doğru konuşalım bitanems. her birinizle bunu paylaşamadığıma da çök üzülüyorum neden bu kadar zor bir diziyi alıp yayınlamak vallahi anlamadım, izleneceği de kesin.

Pamela Adlon – Better Things (FX)
Christina Applegate – Dead to Me (Netflix)
Kaley Cuoco – The Flight Attendant (HBO Max)
Natasia Demetriou – What We Do in the Shadows (FX)
Catherine O’Hara – Schitt’s Creek (Pop)
Issa Rae – Insecure (HBO)


EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU-KOMEDİ-yine aynı matematik. schitt's creek gerçeği yani. ama andrew rannels'ı da hep severim bir de listede zoey's incredible playlist'ten birini görmek çok mutlu etti. erkek kategorisinde mi görmeliydik onu bilemedim ama eminim kendisine, kanalına ve yapım şirketine danışarak vermişlerdir bu kararı. neyse ben boyumdan büyük cinsiyet tartışmalarını bir kenara bırakıyor ve dan levy diyorum.

William Fichtner – Mom (CBS)
Harvey Guillén – What We Do in the Shadows (FX)
Daniel Levy – Schitt’s Creek (Pop)
Alex Newell – Zoey’s Extraordinary Playlist (NBC)
Mark Proksch – What We Do in the Shadows (FX)
Andrew Rannells – Black Monday (Showtime) 


EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU-KOMEDİ-şimdi burada ashley park mesela nasıl aday omuş olabilir emily in paris gıcıklığının en gıcık üyesiydi kendisi çünkü bence sinirlerimi bozmayın benim. hannah waddingham'ın game of thrones'daki shame shame rahibesi olduğunu hatırlattıktan sonra oyumu annie murphy'den yana kullanmak istediğimi belirtirim. başlı başına komik biri, konuşmaları, dansı, şarkısı, umarım schitt's creek'ten sonra da yolu açık olsun.

Lecy Goranson – The Conners (ABC)
Rita Moreno – One Day at a Time (Pop)
Annie Murphy – Schitt’s Creek (Pop)
Ashley Park – Emily in Paris (Netflix)
Jaime Pressly – Mom (CBS)
Hannah Waddingham – Ted Lasso (Apple TV+)


EN İYİ MİNİ DİZİ-LIMITED SERIES-en zor kategori bu, az önceki sözümü geri alıyorum. ama ben bu derse çok çalıştım 2020'nin en iyileri listemi hazırlarken. o yüzden cevabım belli. I MAY DESTROY YOU. the plot against america'nın listede olmasını aklım almadı yalnız onu da belirteyim. small axe de yakın zamanda deneyip ilk seferde içine giremediğim, ikinci şansı da henüz vermediğim bir steve mcqueen dizisi, shame, 12 years a slave...

I May Destroy You (HBO)
Mrs. America (FX)
Normal People (Hulu)
The Plot Against America (HBO)
The Queen’s Gambit (Netflix)
Small Axe (Amazon Studios)
The Undoing (HBO)
Unorthodox (Netflix)


EN İYİ TV FİLMİ-burada izlemediklerim var, ama bad education bayağı iyiydi. yani tv filminden öteye giden bir şekilde iyiydi. izlemediyseniz mutlaka izlemeniz gereken türden. arada kaynadı gibi hissettiğimden üzerine bastırmak, altını çizmek istedim. bein connect'te olması lazım.

Bad Education (HBO)
Between the World and Me (HBO)
The Clark Sisters: First Ladies of Gospel (Lifetime)
Hamilton (Disney+)
Sylvie’s Love (Amazon Studios)
What the Constitution Means to Me (Amazon Studios)


EN İYİ ERKEK OYUNCU-MİNİ DİZİ YA DA TV FİLMİ-paul mescal'i çok sevdim ben insan olarak. normal people'a ölüp bitenlerden olamadım belki ama sezarın hakkını sezara veririm o yüzden mescal kardeşim kazansın isterim. ama en büyük rakibi de mark ruffalo'dur onu da belirtirim. emmy'lerde onun olmuştu ödül, ikiz kardeşleri canlandırdığı i know this much is true ile.

John Boyega – Small Axe (Amazon Studios)
Hugh Grant – The Undoing (HBO)
Paul Mescal – Normal People (Hulu)
Chris Rock – Fargo (FX)
Mark Ruffalo – I Know This Much is True (HBO)
Morgan Spector – The Plot Against America (HBO)


EN İYİ KADIN OYUNCU-MİNİ DİZİ YA DA TV FİLMİ-öyle zor olmuş ki bu kategori. baya çözümsüz yani. imkanı yok. cate blanchett, michaela coel, shira haas, anya taylor-joy ve hatta daisy edgar-jones aynı listede. ben bi tessa thompson'cı olamadım şu hayatta, güzel de bulamıyorum, sylvie's love'ı zaten müthiş gereksiz buldum, bakın keyifsiz değil, hoşuma giden tarafları da var hatta, hayallerinin peşinden koşma durumu, dönemi filan. ama neyse konumuz bu değil şu anda. galiba burada en oynayan kişi o olduğundan oyumu shira haas'tan yana kullanmak durumundayım ben. yani son sahnedeki o şarkı bile başlı başına oscarlıktı eğer oscar dizilere verilebilseydi.

Cate Blanchett – Mrs. America (FX)
Michaela Coel – I May Destroy You (HBO)
Daisy Edgar-Jones – Normal People (Hulu)
Shira Haas – Unorthodox (Netflix)
Anya Taylor-Joy – The Queen’s Gambit (Netflix)
Tessa Thompson – Sylvie’s Love (Amazon Studios) 


EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU-MİNİ DİZİ YA DA TV FİLMİ-donald sutherland'ciyim ben ezelden. adam kral olarak doğmuş. öyle bir güç ve asalet. önünde reverans yapardım herhalde bir gün görsem. öyle bir aura. the undoing'de de bayağı iyiydi bence. neyse ben bu sezon fargo'ya dayanamadım ve rafa kaldırdım, hollywood ve dylan mcdermott'ın boyalı saçları, yani bilemiyorum, genel olarak sevdiğim biri değildir o yüzden kalbim orada değil. the good lord bird'ü de henüz izleyemedim içimden gelmedi, bein connect'te var bu arada, işte tüm bu sebeplerden benim oyum donald sutherland hazretlerine gidiyor.

Daveed Diggs – The Good Lord Bird (Showtime)
Joshua Caleb Johnson – The Good Lord Bird (Showtime)
Dylan McDermott – Hollywood (Netflix)
Donald Sutherland – The Undoing (HBO)
Glynn Turman – Fargo (FX)
John Turturro – The Plot Against America (HBO) 


EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU-MİNİ DİZİ YA DA TV FİLMİ-winona ilginçmiş. şaşırdım burada gördüğüme açıkçası. ben sanırım ya uzo adouba ya da tracey ullman diyeceğim. hatta daha çok ullman sanırım. çok iyi bir gıcıktı mrs. america'da. 

Uzo Aduba – Mrs. America (FX)
Betsy Brandt – Soulmates (AMC)
Marielle Heller – The Queen’s Gambit (Netflix)
Margo Martindale – Mrs. America (FX)
Winona Ryder – The Plot Against America (HBO)
Tracey Ullman – Mrs. America (FX) 


EN İYİ TALK SHOW - burada favorim hiç değişmez, seth meyers bence gece talk showcuları arasındaki en komik, en zeki adam. kelly clarkson gündüz şovları arasında bir yıldız olarak yeniden doğdu, ellen'ın ratinglerini bile geçti hatta şovuyla, sıcak ve sempatik buluyorum, önyargılarımı sildi valla. colbert'i seviyorum ama sıkıyor bazen ve çok geriden geliyor, lord of the rings hayranlığından bile sıkıldım artık neredeyse ki böyle geek'likleri çok severim.

Desus & Mero (Showtime)
Full Frontal with Samantha Bee (TBS)
The Kelly Clarkson Show (NBC/Syndicated)
Late Night with Seth Meyers (NBC)
The Late Show with Stephen Colbert (CBS)
Red Table Talk (Facebook Watch) 


EN İYİ STAND-UP - COMEDY SPECIAL-fortune feimster dicem ama izlemediklerim var aralarında ayıp etmek istemem. 

Fortune Feimster: Sweet & Salty (Netflix)
Hannah Gadsby: Douglas (Netflix)
Jerry Seinfeld: 23 Hours to Kill (Netflix)
Marc Maron: End Times Fun (Netflix)
Michelle Buteau: Welcome to Buteaupia (Netflix)
Patton Oswalt: I Love Everything (Netflix) 

EN İYİ KISA FORMAT PROGRAM-yorumsuz. :)

The Andy Cohen Diaries (Quibi)
Better Call Saul: Ethics Training with Kim Wexler (AMC/Youtube)
Mapleworth Murders (Quibi)
Nikki Fre$h (Quibi)
Reno 911! (Quibi)
Tooning Out the News (CBS All Access)